Izscha

Izegemse Schaakkring

START : simultaan door Jacques Roose

De Izegemse schaakkring ontstond in 1974 toen enkele schaakgeïnteresseerden (Eddy Lecluyse, Hendrik Priem, Eddy Vandekerckhove) een simultaan organiseerden in zaal ISO met Jacques Roose, Izegemnaar en boegbeeld van de schaaksport in de regio en lid van o.m. de schaakclubs in Roeselare en Tielt.  De simultaan kwam er in het kader van “1974 : het jaar van de vrijetijdsbesteding” en zou ook gedragen zijn door de Gezinsbond (toen nog : Bond van Grote en Jonge Gezinnen).  Ook een persartikel in het Wekelijks Nieuws uit 1974 met de vaststelling dat er nog geen schaakclub was in Izegem en “of het misschien verboden is te denken in Izegem?” gaf poeier aan het startschot van de club.  Journalist van dienst was José Vandekerckhove, lid van het eerste uur, later verhuisd en nu voorzitter van de Oostende schaakclub KOSK.

Het succes van de simultaan was van dien aard dat onmiddellijk tot de oprichting van een schaakclub werd overgegaan. De nieuwe vereniging kreeg de naam IZSCHA, de eerste voorzitter was Hendrik Priem en er werd materiaal aangekocht, gesponsord door Romain Maes van de VW-garage. Vanaf 1974 werd er wekelijks op zondagvoormiddag geschaakt in zaal ISO.

 

BESTUUR-CLUBLOKAAL : een wandeling door Izegem

In 1976 stapte Izscha over naar parochiezaal Uylenspiegel, en werd het speelmoment voor de clubactiviteiten verlegd van zondagvoormiddag naar vrijdagavond. Raf Defour nam na enkele jaren het voorzitterschap over tot 1981. Toen verhuisde Izscha opnieuw, ditmaal naar het zaaltje boven café ’t Oud Stadhuis op de Korenmarkt. In hetzelfde jaar werd Tarcis Deprez voorzitter, hij is dat tot op heden. In 1994 nam de club zijn intrek in een lokaal van de zusters van Instituut de Pélichy in de Gentstraat (“den Avé”). Sinds 2007 is Izscha geherbergd in twee zaaltjes boven café De Vagant op de Korenmarkt. En vanaf het seizoen 2019-2020 zijn alle Izscha-activiteiten in het Dorpshuis in Emelgem (uitzonderlijk in De Leest of JOC De Schuur).

Er werd gestart met een 10-tal leden, het ledenaantal steeg vervolgens, maar schommelde ook in de loop der jaren. Begin deze eeuw kende de club met 60 leden (onder wie een groot aantal jeugdspelers) zijn maximum. Momenteel telt de club 19 volwassen leden en 27 jeugdleden (geboren in 1999 of later).

 

CLUBKAMPIOENSCHAP : wie is de beste van de club?

Een van de kernen van de clubwerking is het interne clubkampioenschap, betwist vanaf het eerste werkjaar. Eerst een paar jaar op zondag, daarna op vrijdagavond nemen de leden het tegen elkaar op, met op het eind van het seizoen een clubkampioen als resultaat. Naargelang van het aantal deelnemers wordt dit kampioenschap in verschillende reeksen gespeeld, volgens sterkte. In de jaren ’80 speelden tot 30 schakers mee in dit clubkampioenschap. Eind de jaren ’90 raakte de interesse voor dit interne tornooi beperkter en werd het kampioenschap gedurende enkele jaren in samenwerking met de kring van Tielt georganiseerd.

Dominique Lecluyse werd 11 keer clubkampioen in de Izscha-geschiedenis en is daarmee de kampioen van het aantal clubtitels.

Aan het clubkampioenschap, dat nu weer helemaal in Izegem plaatsvindt, nemen dit seizoen (2019-2020) 10 leden deel.

 

NATIONALE COMPETITIE : 2e nationale was het hoogste

Al gauw na het ontstaan werd besloten om deel te nemen aan de nationale interclub-competitie. Met o.a. enkele talentvolle jonge Izegemse spelers en enkele Roeselarenaars van de ter ziele gegane club ’t Ros, bereikte Izscha al in 1981 de 2e nationale en miste daar in 1982 zelfs op een haar de promotie naar 1e. Een paar jaar later moest de club weer een trapje lager, maar klom in 1992 onder impuls van Dominique Lecluyse terug naar 2e nationale. Izscha engageerde in de volgende jaren soms en sporadisch enkele buitenlandse spelers en bleef in 2e tot 2006.

De degradatie in 2006 zorgde voor een dipje voor de hele club. Er werd vrijwillig gedegradeerd naar 4e afdeling, maar Izscha klom in 2008 terug naar 3e . Na nog wel weer een paar jaar 4e en zelfs een seizoen 5e afdeling klom Izscha terug uit een dalletje en speelt nu in 3e afdeling.

In de nationale competitie kan een club met verschillende ploegen spelen. Op een hoogtepunt, rond 2000, speelde Izegem met 5 ploegen in de nationale competitie (24 eigen spelers). Momenteel zijn er 2 Izegemse ploegen actief : één in 3e afdeling (6 spelers) en één in 5e afdeling (4 spelers).

 

PROVINCIALE COMPETITIES : 2 schaakgodinnen op het Izscha-dressoir

In de jaren ’80 en ’90 organiseerde de West-Vlaamse schaakliga de Caïssabeker, een bekertornooi met wisseltrofee. Izegem won in die periode niet minder dan 8 keer de provinciale beker. De wisselbeker (een beeld van schaakgodin Caïssa) bleef na 4 keer winst definitief bij de winnaar en Izscha kreeg dus 2 van dergelijke godinnen in bezit.

Gedurende een aantal jaar was er geen provinciale clubcompetitie tot in 2010 een West-Vlaams ploegenkampioenschap werd georganiseerd. Izegem werd direct kampioen in 2e afdeling en speelt sindsdien in 1e afdeling.

 

CORRESPONDENTIESCHAAK : Izscha Belgisch kampioen

Voor de intrede van internet en schaakcomputers was briefschaken een belangrijke zijtak in het schaken.

In de briefschaakcompetitie speelde Izscha een hele tijd in 1e nationale afdeling. In 1987 miste Izegem maar nipt de nationale titel (gelijke eindstand met Nassogne, maar slechtere scheidingspunten). In 1998 kwam dan uiteindelijk wél de nationale titel voor Izscha. Maar op dat moment was door de moderne ontwikkelingen de interesse voor briefschaken al danig afgenomen. Na 1998 bestond er zelfs geen nationale ploegencompetitie briefschaken meer.

 

JEUGDWERKING : aandacht voor schaakopleiding

Een aantal jongeren werd in de loop der jaren op individuele basis door leden opgeleid en begeleid in de schaaksport. Met tussenperioden was er binnen de club ook een georganiseerde jeugdwerking en namen leden initiatief om jeugd via schaaklessen warm te maken voor de schaaksport. In de jaren ’90 nam John Verhulst een aantal jongeren onder de hoede. Begin de jaren 2000 verzamelden Stefaan Bruynooghe en Lieselot Deleersnyder tot 30 jonge schakers in hun schaakopleiding. Sinds 2011 nemen er op zaterdagvoormiddag een 20-tal jonge schakers deel aan het hernieuwde jeugdschaak o.l.v. Johan De Brouwere.  Hij kon in het verleden rekenen op lesgevers Carine De Wispelaere en de in 2018 helaas overleden Gaby Vanmechelen.  Momenteel zijn Dries Stragier en Artur Lewandowski de mede-lesgevers.

 

GROTE IZSCHA-MOMENTEN en -ORGANISATIES

Jacques Roose, aan de doopvont van de club, nadien jarenlang ook lid en bezieler van enkele jonge schakers, werd in 1997 internationaal meester briefschaken. Er kwam een huldiging in de club en bij het Izegemse stadsbestuur.

In 1999 vierde Izscha zijn zilveren jubileum. Hoofdschotel van het feestjaar was een happening op domein Wallemote met o.m. een openlucht-levend-schaakbord en -partijen.

Memorabel zijn ook een aantal schaakweekends begin de jaren 2000 met de geïnteresseerde clubleden. Voor schaakstudie, schaaktornooitjes of gewoon de ambiance trok de club o.m. naar Brugge-Ryckevelde, Bredene, Gistel, Amiens. In Den Haag werd een weekendje gebouwd rond een vriendschappelijke (en verloren) ontmoeting met de plaatselijke legendarische club “Discendo Discimus”.

Een succesvolle boterkaarting zorgde jarenlang voor zaad in het Izscha-bakje.

Van 1984 tot 2007 organiseerde Izscha elk seizoen een Bloemen-tornooi voor ploegen van 4 spelers. Dit regionaal tornooi met een relatief rijke prijzenpot kende tot 100 deelnemers.

Van 2003 tot 2007 was er een eigen jeugdtornooi eind augustus. Het tornooi heette het Pekkerstornooi, genoemd naar een “pekker”, stielman in de schoennijverheid. Dit tornooi kende op zijn hoogtepunt ruim 120 deelnemers.

- Johan De Brouwere, februari 2014, aangepast oktober 2019 + februari 2021.

 

Meer over de Izscha-geschiedenis : zie het archief van krantenartikels via de vorige website.

Clubgeschiedenis