Izscha

Izegemse Schaakkring
Verslagen van externe tornooien

Op deze pagina vindt u verslagen van externe tornooien, waar Izscha-leden aan deelnamen. Alle clubleden worden hartelijk uitgenodigd hun tornooiprestaties en schaakverhalen te delen op deze website.

 

Verslagen 2022-2023

 

04/11/2022 - Herfsttornooi Waregem

(Door Kenneth)

Vrijdag namen Johan en mezelf deel aan het Herfsttornooi te Waregem. Met 52 deelnemers werden er twee reeksen opgesteld. Johan speelde in de a-reeks, ik in de b-reeks. Ik had wat tijd nodig om er in te komen en verloor de eerste twee partijen. De volgende drie kon ik wel winnen, waardoor ik afsloot met 3/5 en een gedeelde 8e plaats. In de a-reeks had Johan ook wat tijd nodig, maar kon wel een mindere positie in zijn eerste partij met winst afsluiten. Daarna was hij vertrokken en kwam hij niet meer in de problemen. In zijn laatste partij had hij voldoende aan een remise en won zo de a-reeks met 4,5/5.
Een dikke proficiat daarvoor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13-19/08/2022 - Tornooi Brugse Meesters

(Daan; 6e bij de U1800 met 6,5/9)

 

Hieronder zie je mijn verslagje en mijn partijen in een lichess studie.

https://lichess.org/study/EN5MUlHD/mjnJvZRS

 

Ik begon de eerste dag tegen een speler zonder rating. Ik wist niet wie hij was, maar we hadden blijkbaar al eens online gespeeld tegen elkaar. Hierdoor kon hij dus voorbereiden en kwam hij dus ook veel beter uit de opening. Ik was gedwongen een pion op te geven en moest vechten voor een remise. Toen ik deze aanvroeg, aanvaardde hij de remise ook al stond hij wel degelijk beter. Een klein gelukje dus.

 

De tweede dag was een dubbele ronde. Ik moest starten tegen Eden Decraene. Een naam die me meteen een belletje deed rinkelen. Ze was namelijk het zusje van Lotus Decraene. Deze partij won ik vrij vlot nadat ik een paard won op zet 9. De tweede partij van de dag was tegen een goede jeugdspeler uit Tielt (Rune Vansteenhuyse). Na een vrij saaie symmetrische opening begon hij iets te veel met zijn loper spelen waardoor ik een pionnetje kon winnen. Na dat pionnetje begon het er slechter uit te zien voor hem. Hij gaf dan ook na stukverlies op. 

 

Met 2,5/3 kon ik tevreden aan de derde dag beginnen. Mijn Nederlandse tegenstander koos voor de Londen. Zo kwamen we vrij gelijk uit de opening. Enkele zetten later liep er toch iets mis bij hem toen ik d4 kon spelen. Ik kon uiteindelijk mijn d- en e-pion doorduwen en won zo de partij. 

 

De vierde dag mocht ik op een liveboard spelen tegen een jonge Franse tegenstander. Ik miste in de opening een stukwinst maar kwam er toch vrij goed uit. Daarna vond ik niet het antwoord op de c5 pion en moest ik een pionnetje opgeven. Ik vocht voor een remise en kreeg die uiteindelijk ook. (4/5) De volgende partij was mijn langste partij van het tornooi. Na een ingewikkelde opening kon alles nog gebeuren voor beide spelers. Ik kwam in een paardeneindspel terecht waar ik nog één kans had om te winnen maar ik wilde iets te graag een pion winnen. Zo eindigde ook deze partij in een remise. (4,5/6)

 

De vijfde dag beloofde weer een zware dag te worden. Mijn tegenstander had een elo van 1697. Het was dezelfde opening als in de derde partij. Hij veranderde dit door g6 in plaats van e6 te spelen. Na het afruilen van een paard en de fianchetto loper kwam ik beter te staan en creëerde ik een vrije c-pion. Die bleek fataal te zijn. Hij moest eerst een loper offeren en daarna een kwaliteit. Hij gaf iets later op. (5,5/7)

 

De zesde en voorlaatste dag moest ik tegen jonge speler die ook aan een goed tornooi bezig was. Een symmetrisch Engels zorgde ervoor dat deze partij niet zo interessant was. Alle stukken werden afgeruild en uiteindelijk kwamen we in een gelijk eindspel terecht. (6/8) De laatste dag moest ik minimaal een remise halen om in de top 10 te eindigen. Ik kwam een pion voor uit de opening en stond dus beter, maar toen begon ik wat minder te spelen en verloor ik mijn voordeel. Vanwege tijdsnood kon mijn tegenstander niet winnen en vond ik een eeuwige schaak. Ik kon dus toch nog met een gelukje remise afdwingen. 

 

6,5 op 9 behalen en niet verliezen, waren twee zaken die ik op voorhand niet had verwacht. Ik werd 6de en beste West-Vlaming in mijn categorie. Ik ben dus zeker heel tevreden met dit tornooi. 

 

Alle info over het tornooi : https://sites.google.com/view/brugsemeestersbe

 

02/07/2022 - West-Vlaams Snelschaakkampioenschap, Oostende

26 deelnemers in een vooral Oostende-Brugge onderonsje.  Maar toch ook 2 Izegemse leden aan de blitztafels.  Daan was best tevreden met 5,5 uit 11 in een sterk bezet tornooi.  Hassan moest vrede nemen met 3 op 11.  West-Vlaams snelschaakkampioen werd Tijs Cocquyt van Oostende.

 

Zie : https://schaakliga-wvl.be/index.php/142-cocquyt-tijs-west-vlaams-blitzkampioenschap-2022

 

14/05/2022 - West-Vlaams Rapidkampioenschap, Roeselare

Behoorlijke opkomst voor het West-Vlaams rapidkampioenschap per ploeg : 24 ploegen, waaronder 1 Izegemse, die uitkwam in de B-reeks -1600 elo.  In de eerste ronde werd nipt verloren tegen de latere winnaar, Brugge 3.  Daarna klom Izscha naar boven in de tabel en met 2,5/4 matchpunten leek een mooie eindplaats best mogelijk.  Een 4-0 nederlaag in de laatste ronde liet ons evenwel weer naar beneden donderen, naar een 8e plaats op 14.

 

Daan was de belangrijkste sterkhouder met 4/5 (wat 5/5 had moeten zijn want de verliespartij viel pardoes in compleet gewonnen stelling).  Jonas klokte individueel af op de helft, Johan bleef daar net onder, Hassan had op bord 2 zijn dagje niet.

 

In de A-reeks (+1600) won Roeselare1.

 

De eindstanden van beide reeksen, zie

https://schaakliga-wvl.be/index.php/seniors/rapid-ploegentornooi-2022

 

22/04/2022 - Krekeltornooi in Tielt

Met 6 spelers waren we mooi vertegenwoordigd op het Krekeltornooi. Speciaal aan dit tornooi is de tijdshandicap voor de betere spelers. Hierdoor kunnen er al wel eens verrassingen vallen.

Met Kurt en Nico hadden we twee spelers die meededen voor de eindwinst en met Jonas en Lucas hadden we 2 spelers die meededen voor de titel bij de jeugdcategorieën. En tenslotte had je Hassan en mezelf die de mediaan nastreefden 😊.

Nico was 1 van de twee spelers die na 5 rondes nog ongeslagen waren. (5 op 5). Via een blitzpartij werd beslist wie de uiteindelijke winnaar werd en dit werd relatief vlot gewonnen door Nico. Proficiat!

Ook Kurt was 1 van de spelers die niet verloor, maar 2 maal winnen en 3 maal remise waren niet voldoende.

Bij de jeugdspelers was het ook spannend. Jonas die een veel te lage elo quotering heeft, kreeg het voordeel dat hij telkens heel wat extra tijd kreeg. De volledige avond moest hij het opnemen tegen spelers met 1600, 1700 en 1800 elo punten. Na een mooie 3 op 3, waarbij hij telkens een toren of dame voorstond, werd de 4de partij verloren. In de laatste partij was het ongemeen spannend. De tegenstander had nog 10 seconden, en Jonas had de mogelijkheid om de dames te ruilen, waardoor de tegenstander niet genoeg tijd meer zou hebben om het af te maken. Hij besliste echter anders en in de laatste seconden werd zo nog verloren. Spijtig want zo ging de titel bij de -16 naar een andere speler. Lucas pakte het anders aan. Hij verloor de eerste 2 partijen, maar daarna kwam hij goed op dreef. De volgende 3 werden mooi gewonnen, waardoor hij eindigde met 3 op 5. Dit was voldoende voor de titel bij de -12. Een mooie beker en enveloppe was zijn deel. Proficiat Lucas!

Hassan en mezelf deden waarvoor we kwamen, namelijk in het pak eindigen.

Resultaat voor Izegem op het Krekeltornooi : De algemene titel, de titel bij de -12 en heel wat lekkere flessen wijn die we mochten meenemen naar huis. Een toffe en geslaagde schaakavond.

 

Ga naar

 

 

 

pagina vorige seizoenen