De interclubresultaten zijn te vinden via de nieuwe site van de KBSB.
https://www.frbe-kbsb-ksb.be/interclubs/info/2425
Het interclubseizoen van start met van alles wat : eenmaal winst, eenmaal verlies en eenmaal gelijkspel.
Afd. 4E : Izegem 1 – Ieper 2 2-2
Bart – Jorit Da Silva Heleno (1918) 0,5-0,5
Daan – David Harrison (1821) 0,5-0,5
StefaanBr – Sibran Vanroose (1801) 1-0
Gilles – Eddy Lesage (1749) 0-1
Op 29 september ging het nieuwe interclubseizoen 2024-2025 van start. De eerste ploeg mocht thuis aantreden tegen de tweede ploeg uit Ieper.
Daan, op het tweede bord met zwart, verkreeg al snel een dominante pionnenstelling in het centrum. Zijn witveldige loper drong binnen in de witte stelling en een eerste winstpunt leek niet veraf. Toen ik echter uren later nog eens een blik op de stelling wierp zag ik daar een eindspel met ongelijke lopers waarin tot remise werd besloten.
Gilles, op het vierde bord met zwart, trok door middel van een kwaliteitsoffer ten aanval tegen de witte koning die niet erg veilig stond. Helaas, de aanval sloeg niet door waarna het materiaalvoordeel van wit de doorslag gaf. Stefaan, aan het derde bord met wit, stelde zich gedegen op in het centrum. Zijn tegenstander kreeg af te rekenen met een verzwakte pionnenstelling op de damevleugel. Toen Stefaan ook nog de open c-lijn in handen kreeg was winst voor wit onvermijdelijk. Een mooie overwinning!
Bart, aan het eerste bord met wit, verkreeg in het vroege middenspel een mooie aanvalsstelling, maar overzag een winnend torenoffer op de 22ste zet. Ook daarna bleef hij in een eindspel met paard tegen paard de beste kansen behouden, maar miste in de kritieke stelling de winnende zet. Toen in het late vijfde uur alleen nog beide koningen eenzaam overbleven op het mooie nieuwe schaakbord was remise een feit. Einduitslag 2-2, een billijk gelijkspel. (Bart)
Afd. 5C : Izegem 2 – Ieper 3 1,5-2,5
Jan – Ilias Vankeirsbilck (1695) 0,5-0,5
Hassan – Axel Braem (1689) 1-0
Ignaas – Lukas Kindt (1495) 0-1
Emiel – Latif Rasouli (1491) 0-1
Voor de eerste wedstrijd van het nieuwe IC-seizoen kreeg Izscha 2 een bende jonge gasten uit Ieper op bezoek. De match kon niet beter beginnen: Hassan stormde te laat als een sneltrein de zaal binnen en won in minder dan tien zetten de dame. Rustig schoof hij daarna de partij uit. Op de drie andere borden zag het er goed uit: ikzelf en Ignaas hadden duidelijk veldoverwicht en ook Emiel speelde meer dan degelijk mee. Maar toen sloop Bredero plots de speelzaal binnen. Mijn aanval werd gepareerd en ik kreeg te kampen met een oud zeer: tijdnood. Bij Ignaas werd het nog erger: pionnetje verloren en weg ruimteoverwicht. De stelling van Emiel bleef boeiend met nog steeds gelijke kansen.
Na een verkeerde afruil van de stukken verloor Ignaas kansloos het pionneneindspel en moest ik in tijdnood remise aanvaarden. Alle druk lag dus bij Emiel en jammer genoeg liep het ook deze keer (net zoals tegen JDB in het Winterkoningtornooi) verkeerd. Wellicht is dit nog een werkpunt voor Emiel: goede posities afronden. Is het stress of concentratieverlies, dat weet ik niet maar in ieder geval was het voor zowel Emiel als Izscha 2 een zure nederlaag.
Volgende ronde wacht de absolute titelfavoriet Menen 1...maar moeilijk gaat ook. (Jan)
Afd. 5D : Izegem 3 – De Mercatel 4 3-1
JohanV – Tim Bracke (1619) 1-0
Thibeau – Yu Pu (1409) 0-1
KobeE – Nikolay Voronin (1403) 1-0
JohanD – Rinse Jans (1402) 1-0
Tegen een beginnende jeugdspeler kon ik het eerste Izscha-punt van het seizoen scoren met mat op zet 14. Thibeau nam het op tegen een heel jonge en duivels sterke tegenstander. In een helse partij met complexe en ongelijke ruilmomenten kwam er een eindspel met loper tegen vier pionnen. Thibeau’s loper deed wat hij kon maar de pionnen brachten de bordjes op 1-1. Geen nood, want Kobe was ondertussen, na pionwinst, zijn voordeel aan het uitdiepen en kon de koning van zijn tegenstander in zijn hoekje drijven en helemaal uittellen. Ook Johan V, invaller op bord 1, bouwde stevig, won een kwaliteit, vervolgens een tweede kwaliteit en toen gaf zijn tegenstander, niets te vroeg, op.
Goede start dus voor de “jeugdploeg”, al leert de reekstabel dat er wel enkele heel te duchten tegenstanders wachten. (JohanD)
Goede Izscha-namiddag in de NIC : Flinke winst voor ploegen 1 en 3 en Izscha 2 sprokkelde knap twee halfjes tegen het sterke Menen 1, gedoodverfde titelkandidaat in 5C.
Afd. 4E : K. Gentse 9 – Ieper 2 0,5-3,5
Pieter Devolder (1897) – Bart 0,5-0,5
Hans Hebberecht (1846) – Daan 0-1
Koen Deloof (1781) – StefaanBr 0-1
Gaetan Meignen (1732) – Gilles 0-1
Zondag laatstleden was de eerste ploeg op bezoek bij de grootste club van Belgenland, de Koninklijke Gentse Schaakclub Ruy Lopez, kortweg “de K.G.S.R.L.” of nog korter, “de KGS”. Ruy Lopez de Segura was een Spaans priester uit de zestiende eeuw die in zijn boek Libro de Axedrez (1561) voor het eerst de Spaanse opening (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5) aan een nauwkeurig onderzoek onderwierp. In de Angelsaksische landen staat deze opening daarom ook bekend als ‘de Ruy Lopez’.
Tegen hun negende team was van een Spaanse opening evenwel geen sprake. Gilles, met wit aan het vierde bord, opende zoals steeds onorthodox en liet zijn koning in het midden staan. Om dit af te straffen liet zijn tegenstander zich verleiden tot een onbesuisde combinatie, die helaas voor hem foutief bleek te zijn en uiteindelijk alleen stukverlies opleverde : 0-1!
Daan, aan het tweede bord met wit, bouwde een stevige stelling in het centrum en startte dan een pionnenaanval op de damevleugel. Na wat onnodige complicaties verscheen uiteindelijk een pion op c7, waarna zijn tegenstander de wapens neerlegde : 0-2!
Stefaan, aan het derde bord met zwart, had het aanvankelijk moeilijk. Zijn tegenstander was erin geslaagd Stefaans gefianchetteerde loper af te ruilen en toog vervolgens door middel van een eerste en later een tweede pionoffer verwoed ten aanval tegen de zwarte koning. Stefaan slaagde er evenwel in de vijandelijke aanvalsgolven af te slaan en bleef over met een gezonde pluspion. Zijn tegenstander zag dat het de verkeerde kant uitging en offerde een toren om de zwarte pionnenstelling uit elkaar te slaan en alsnog een remise door eeuwig schaak uit de brand te slepen, wat door Stefaan door middel van een snood torenzetje op ingenieuze wijze werd weerlegd : 0-3!
Na een aanvankelijk rustige opening koos Bart, met zwart aan het eerste bord, voor een kansrijke maar riskante pionnenopmars in het centrum, want de moedige pion dreigde wel op elk moment verloren te gaan. In een hyperscherpe stelling en in wederzijdse tijdnood leidde zetherhaling uiteindelijk tot remise : 0,5-3,5!
In de volgende rond op 3 november staat opnieuw een wedstrijd tegen de KGS op het programma, deze keer thuis tegen hun achtste team. Ze zijn alvast gewaarschuwd. (Bart)
Afd. 5C : Menen 1 - Izegem 2 3-1
Xander Pauwels (2105) – Jan 0,5-0,5
Quinten Ramacker (2053) – Wouter 1-0
Lydia Dubbeldam (1873) – Hassan 0,5-0,5
Nico Ramacker (1864) – Matteo 1-0
Voor de tweede speeldag mocht Izegem 2 op bezoek bij de absoute titelfavoriet: het nieuwe Menen 1. Hun Franse IM was in Parijs gebleven maar aan de eerste twee borden zaten 2 jonge 2000 plussers (met tirolerbroek??) gevolgd door een jonge Nederlandse lady en last but not least vader Ramacker (beiden plus 1800)
Ons gedacht was dus: iedere partij moet toch gespeeld worden en moeilijk gaat ook. En we deden het zeker niet verkeerd.
Op bord 1 hield ik gelijke tred in een Hollandse Stonewall die uiteindelijk na het openbreken van de stelling naar een gedwongen zetherhaling van wit leidde. Een verdiend halfje dus.
Op bord 2 verkreeg zwart vanuit een dame-indische verdediging een drukstelling en kon Wouter, ondanks hard verweer, een doorbraak op de damevleugel niet verhinderen. Een logische nul maar toch een sterke partij van Wouter.
Op bord 3 opnieuw de sneltreintactiek van Hassan. Maar oh, wat stond hij slecht..en de jonge lady bleef ogenschijnlijk rustig. En toen kwam de tijdnoodfase en toch onrust bij de witspeelster. En uiteindelijk gebeurde wat niemand verwachte (uitgenomen Hassan Houdini zelf): hij ontsnapte uit de drukstellling en behaalde remise.
Op bord 4 : kreeg Matteo een vervroegde draak op het bord. Hoewel hij de opening niet helemaal correct speelde had hij na een tweetal uren nog steeds een gelijke stelling. In een complexe stelling maakte Matteo een misrekening en toen ging het razendsnel bergaf. Een niet onaardige partij (zeker analyseren Matteo) maar eigenlijk een logische nederlaag tegen een ervaren tegenstander.
3-1: een verlies dat logisch was want hun laatste bord had nog meer ELO-punten dan ons eerste bord maar we hebben hen alle vier toch doen zweten! De volgende ronde is het tijd voor een eerste overwinning! (Jan)
Afd. 5D : Menen 2 – Izegem 3 1-3
Eliza De Jong (1764) – Thymen 0,5-0,5
Tristen Trizulla (1608) - Thibeau 0,5-0,5
Jaron Notebaert (1607)– KobeE 0-1
Louis Cools (1605)– JohanD 0-1
Op bord 4 kon ik het eerste punt binnenhalen i.v.m. zwarts zwakke witte velden op de damevleugel. Kobe liet zich na stukwinst niet meer van de wijs brengen, promoveerde een pion en het mat was voor zijn tegenstander even later niet meer af te wenden. 0-2. De briefing vooraf in de auto “ploegwinst voor alles (2,5 op 4 dus)” was duidelijk goed begrepen en Thymen en Thibeau kwamen kort nadien nagenoeg gelijktijdig remise overeen in een licht voordelige situatie. Thymen, als enige tegen een echt gekwoteerde speler en dan nog hoger gekwoteerde, had met zwart keurig gelijke tred gehouden en in een wellicht gelijkstaand paardeindspel had hij groot tijdsvoordeel = beetje tijdnood voor de tegenstander. Thibeau stond een goede pion voor in een dubbel-toreneindspel, wat voor winst nog wel een hele karwei zou betekenen. Tweede winst op twee, Izscha 3 op schema. (JohanD)
Afd. 4E : Izegem 1 – K. Gentse 8 2,5-1,5
Bart – Simon Raman (1855) 0,5-0,5
Daan – Jiri Vanhouwe (1854) 1-0
Stefaan – Csaba Daday (1823) 1-0
Jan – Filip Van Dorpe (1789) 0-1
Op 6 oktober hadden we K.G.S.R.L. 9 met droge 3,5-0,5 cijfers huiswaarts gestuurd. Een maand later moesten we thuis aantreden tegen hun achtste ploeg, die op dat moment aan de leiding stond. Een zeer homogeen team, met Elo’s tussen de 1860 en 1780. De tegenstander van Bart beging een blunder in het vroege middenspel. Er volgde het gekende loperoffer op h7, dat zwart niet mocht aannemen op straffe van mat. In het vervolg verdedigde de zwartspeler zich echter hardnekkig; Bart miste een paar keer de beste voortzetting waardoor de partij uiteindelijk nog in remise verzandde via een gedwongen zetherhaling. De andere drie partijen duurden tot in het vijfde uur. Stefaan, aan het derde bord met wit, zag zich geconfronteerd met een zonderling variantje waarin zwart zich ten koste van alles vastklampte aan de buitgemaakte pion op c4. Dit leidde tot hoogst ononorthodox spel; er verscheen zelfs een zwarte vrijpion op c2 en een zwarte toren op b1! Stefaan hield echter het hoofd koel en dankzij een gedurfde koningszet kon hij uiteindelijk afwikkelen naar een toreneindspel met twee pluspionnen, waarna zijn tegenstander de partij opgaf. Daan, met zwart aan het tweede bord, stond aanvankelijk moeilijk. Hij verdedigde zich echter secuur en uiteindelijk kwam een toreneindspel op het bord waarin Daan een vrijpion had en zijn koning beter stond, hetgeen voldoende bleek voor de overwinning. De partij van Jan, aan het vierde bord met zwart, ging lange tijd gelijk op. Zijn tegenstander had de open b-lijn veroverd en de witte torens drongen daarlangs binnen in de zwarte stelling. Als compensatie rukte zwart gevaarlijk op met zijn koningspionnen tegen de vijandelijke rokade. Op de 37e zet beging Jan echter in tijdnood een cruciale fout, waardoor de partij verloren ging. Dat had echter geen invloed meer op het eindresultaat voor de ploeg : We behaalden met 2,5-1,5 een krappe maar verdiende overwinning! (Bart)
Afd. 5C : Izegem 2 – Oudenaarde 2 1-3
Wouter – Gunther Vandendriessche (1773) 0,5-0,5
Tarcis – Maurice Bolle (1690) 0,5-0,5
Hassan – Anton Slodicka (1689) 0-1
Matteo – Remco Van Hamme (1688) 0-1
Afd. 5D : Izegem 3 – Oudenaarde 3 2-2
Thymen – Ruben Van Der Beken (1660) 0-1
KobeE – Bart Van Den Berghe (1640) 0-1
JohanD – Gerrit De Winter (1460) 1-0
Rodrigo – Wout Ingelbert (1440) 1-0
Bij Oudenaarde 3 was er een elo-kloofje tussen borden 1 en 2 enerzijds en borden 3 en 4 anderzijds, en dat weerspiegelde zich op de borden. Tegen een nog maar onlangs tot de schaakfamilie toegetreden tegenstander stond ik al gauw twee pionnen voor, terwijl de paarden van Rodrigo vrolijk en vlot naar kwaliteitswinst huppelden. Virtueel al snel 2-0. Kobe daarentegen stond vlug moeilijk en moest even later een kwaliteit inleveren. Het kwam niet meer goed. Thymen leek de ploegwinst te zullen realiseren want hij stond heel overwegend en dreigend op de damevleugel. Stukwinst vervolgens bleek echter niet voldoende. Addertjes onder het gras, tegenacties op de koningsvleugel maakten dat Thymen zijn stuk terug moest geven en er volgde een toreneindspel met twee of drie pionnen minder. Dapper verweer mocht niet meer baten en Izscha 3 moest berusten in een gelijkspel. (JohanD)
Goede interclubnamiddag met 3x 3-1 winst voor de Izegemse ploegen.
Afd. 4E : Izegem 1 – Wetteren 4 3-1
Nico – Edwart Kosatka (1866) 1-0
Bart – Klaas Van Heddeghem (1784) 1-0
Stefaan – Johan Matthys (1775) 1-0
Gilles – Darrin Declerck (1766) 0-1
Zondag laatstleden stond de tweede thuismatch op een rij op het programma, ditmaal tegen de vierde ploeg van de Wetterse Vrijpion. Met elo’s tussen 1866 en 1715 leek dit zeker een haalbare kaart, maar al snel moesten we tegen een achterstand opboksen. Geconfronteerd met de ongebruikelijke maar scherpe Weense opening koos Gilles voor een afwachtende houding. Te afwachtend, zo bleek. Zijn zeer jeugdige maar sterke tegenstander toog met een vroeg Dg4! onvervaard ten aanval en behaalde in de daarop volgende complicaties groot materiaalvoordeel, genoeg voor een snelle overwinning. Bij de analyse achteraf bleek dat Gilles’ opponent de Weense opening goed in de vingers had en op de hoogte was van alle finesses.
De tegenstander van Bart (met zwart aan het tweede bord) had een gevaarlijk gambiet op het oog waarin wit een pion offert voor een sterk centrum en de afruil van zwarts goede loper. Zwart wilde hierin niet meegaan en opteerde daarom voor een vrij onbekende maar sterke repliek, afkomstig van de grote Viktor “the Terrible” Kortschnoi. Wit vond niet het juiste antwoord en zwart behield een gezonde pluspion. Toen wit in het middenspel ook nog kwaliteitsverlies over het hoofd zag was het pleit beslecht. Stefaan, met wit aan het derde bord, won al in de opening een gezonde pluspion en het liet zich aanzien dat we hier een snelle overwinning zouden boeken. In het ontstane eindspel verdedigde Stefaans tegenstander zich echter bijzonder hardnekkig door middel van allerlei tactische grapjes; Stefaan hield evenwel het hoofd koel, won een tweede pion en na verdere afruil ook de partij. Nico, met wit aan het eerste bord, haalde één van zijn huisvlijtvariantjes van stal. Zwart reageerde echter gepast en Nico moest alle zeilen bovenhalen om in het middenspel niet in het nadeel te komen. Uiteindelijk kwam een toreneindspel op het bord waarin zwart een tactische finesse over het hoofd zag en Nico in extremis toch nog het volle punt kon binnenhalen.
Einduitslag 3-1, een hard bevochten en verdiende overwinning, waarmee we ons handhaven bij de top van het klassement. (Bart)
Afd. 5C : Izegem 2 – Waregem 2 3-1
Jan – Luc Rollez (1722) 1-0
Hassan – Robrecht Devolder (1663) 0,5-0,5
Rodrigo – Christa Vermeulen (1503) 1-0
Emiel – Jeroen De Meerleer (1477) 0,5-0,5
Eindelijk! De nul is weg en een eerste overwinning is een feit voor Izscha 2.
Op het eerste bord gaf ik het goede voorbeeld. Na een overmoedige damezet van zwart had ik een combinatie met paard en fianchettoloper die onmiddellijk de partij won. Het mag ook wel eens zo'n namiddag zijn.
Op bord 4 had Emiel een pionnetje minder maar zijn stukken stonden goed en via herhaling van zetten sleepte hij een halfje binnen.
Op bord 3 was er een vreemde stellig ontstaan tussen Rodrigo en oude bekende Christa Vermeulen. Christa raakte echter de draad kwijt en de aanval van Rodrigo zorgde voor de tweede winstpartij en tegelijkertijd de ploegwinst.
Op bord 2 speelde Hassan de boeiendste partij. In de analyse achteraf bleek hij in het middenspel tweemaal de winst gemist te hebben maar uiteindelijk kwam hij in een eindspel terecht van toren, paard en vier pionnen tegen toren, loper en drie pionnen. Uiteindelijk werd de partij remise. Misschien wel voer voor een degelijke computeranalyse? (Jan)
Afd. 5D : Izegem 3 – Waregem 3 3-1
Thymen – Lucas Declerck (1590) 1-0
Thibeau – Merlijn Decraene (1569) 1-0
KobeE – Pieter-Jan Leplae (1501) 0,5-0,5
JohanD – Lukas Terryn (1500) 0,5-0,5
Een helder verloop van de match kan ik niet geven daar ik gekluisterd was aan mijn bord met een jonge en snel spelende tegenstander. Van Thymen zag ik in de verte een sterk oprukkend pionnencentrum. De partij leek ingewikkeld, ook na stukwinst, maar Thymen had plots het eerste punt binnengehaald. Thibeau zorgde voor het tweede, ik had pionwinst gezien en toen hij ’s tegenstanders koningsstelling kon opengooien was het meteen koekenbak. Kobe stond dan al een tijdje gewonnen (kwaliteit en een paar pionnen) maar toen was plots een toren verdwenen, oei. Het sein voor mij om remise voor te stellen in een weliswaar mindere stelling. Een pionoffer had de pionnenstructuur van mijn tegenstander verhakkeld, maar zijn paarden dreigden orde op zaken te stellen en mijn aanbod werd geweigerd. Toen mijn tegenstander ter elfder ure een stuk wegblunderde (met remisevoorstel) steeg voor mijn ogen mist op tussen de stukken, ik zag spoken en ik aanvaardde, ook in verband met mijn slinkende tijd en de nu zekere ploegwinst. Kobe kon tenslotte dankzij een dappere vrijpion de zege nog met een halfje aandikken. (JohanD)
Alle uitslagen via https://blog.frbe-kbsb-ksb.be/nl/interclubs-2024-25-openbare-weergave/
Of via de site van Martijn Maddens : https://interclub.web.app/