Izscha

Izegemse Schaakkring
Verslagen van externe tornooien

Op deze pagina vindt u verslagen van externe tornooien, waar Izscha-leden aan deelnamen. Alle clubleden worden hartelijk uitgenodigd hun tornooiprestaties en schaakverhalen te delen op deze website.

 

Verslagen 2019-2020

 

West-Vlaams Snelschaakkampioenschap in Oostende (4 januari 2020)

Zaterdag 4 januari ben ik als wijze van blokverzetje onze collega's in de KOSK gaan bezoeken. Op het bord geclasht met wat oude bekenden (Kurt Piceu, Rudy Defour onder andere). Een blitz-kampioenschap houdt ook wat gekkigheden in waar een gewone partij meestal van gespaard blijft. Gelukkig lagen deze ditmaal in het kamp van de tegenstanders: een zwarte koning liep rechtstreeks in het vizier van mijn paard in een gelijk eindspel, wat me een extra half punt opleverde, en opponent 8 dacht net iets te lang na over op welke manier hij mijn geblunderde dame moest slaan en verloor zo zijn laatste 15 seconden. Uiteindelijk nipt een podiumplaats (in de 1600-1900 categorie) en meer dan 50% behaald met 6/11 partijen. Waarvan geen enkele remise, zoals het een blitzer betaamt. (Alexander G)

 

Zie ook : https://www.kosk.be/09%20Organisaties/WestVlaamsBlitz/WVlBlitz2020.html

 

Kerstrapid in Capelle-la-Grande (21 december 2019)

Deelnemers van Izscha: Lars + Dirk; verslag door Lars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar was het een wat kleinere opkomst wat het aantal Belgen betrof. In totaal waren we met 6. Voor mij was het geen al te best toernooi, Dirk scoorde goed.

 

Ik begon tegen een Franse jeugdspeler van rond de 1500 elo-punten. Hij kende een openingstruc die ik niet wist en wist een licht voordeel te behalen. Hierna werden de stukken afgeruild en was het een gelijk eindspel. Ronde 2 was tegen een ruim 1400-speler. Ik stond de hele partij iets beter en won na een aftrekschaak waarbij ik de dame won. De derde partij was een uiterst complexe partij met heel veel tactische mogelijkheden. In tijdnood werd er afgewikkeld naar een eindspel paard tegen loper en de remise werd gemaakt. In ronde 4 werd ik gepaard tegen Dirk en heb gewonnen. Ronde 5 was ook complex, met een grote aanval van mij. Met een tactiek won ik de partij (zie bord - zwart aan zet).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 6 was een warrige partij met enkele fouten van beide spelers. Ik stond wat achter maar vond een eeuwig-schaak-net. In de laatste ronde speelde ik voor de prijzen op bord 3. Ik stond gewonnen maar heb het in de tijdnood uit handen gegeven.

 

Mijn score: 4.5/7, Dirk: een sterke 4/7. Hij won en verloor volgens elo.

 

Tornooi van Brasschaat (17-25 augustus 2019)

alle info : http://open.brasschaak.be/

Lars : 5,5/9

Johan DB : 4/9

 

Ik mocht starten op het 2e bord tegen de tornooiwinnaar van vorige editie Stefan Docx (2433) en leed een logische nederlaag.  Na 20 zetten stond ik volgens de computer niettemin overwegend (+1.50), maar mankeerde duidelijk inzicht in de stelling en stond op zet 30 mat.  Graag had ik een bord lager gespeeld, want dan tegen fenomeen Daniel Dardha, de net niet 14-jarige kersverse Belgische kampioen, en wereldtopper in spe.  Ook dit tornooi speelde hij verbluffend : na 7/7 kon hij uitbollen met 2 remises en het tornooi makkelijk winnen.  Internationaal Meester is hij ondertussen.

Volgden 2 zeges en 3 remises, vooral tegen behoorlijke en niet zo hoog gekwoteerde jeugdspelers. In ronde 2 dacht ik te winnen na het afwikkelen naar een eindspel met een pion voor en goede tegen slechte loper, maar er bleek vreemd genoeg geen doorkomen aan. In ronde 3 had ik een gelukje toen mijn tegenstander in gelijke stelling even een schaak over het hoofd zag en een onregelmatige torenzet speelde.  Aanraken is zetten en dus moest hij met zijn toren spelen en … die gewoon weggeven.  In ronde 6 kon ik met defensief spel mijn enige halfje sprokkelen tegen een hoger gekwoteerde. Met 3,5 uit 6 leek een degelijk resultaat best mogelijk, maar daarna ging het bergaf.  In ronde 7 blunderde ik een stuk weg na een combinatie van mijn tegenstander tot ongelijk materiaal, maar in een stelling met licht voordeel voor mij.  In ronde 8 hield ik net het hoofd boven water en remiseerde tegen de (jeugd)speler met de grootste elo-winst op het tornooi.  In de laatste ronde speelde ik voluit op winst, maar in de omschakeling (of bestaat zoiets alleen in het voetbal?) maakte ik een gruwelijke blunder.

Geen schitterend resultaat 4/9 en een paar tientallen elopunten verlies, maar dat liet ik niet echt aan mijn hart komen, daarvoor heb je een zekere leeftijd bereikt zeker?  De stille kempen, fietsplezier, enkele prettige bezoekjes, het was evenzeer deel van het weekje vakantie.

Lars deed het wel prima.  Hij won tegen alle lager gekwoteerden.  Soms peuterde hij daarbij uit een voor mijn ogen gelijke stelling nog een winst.  Daarnaast maakte hij ook 2x remise tegen hoger gekwoteerden.

Lars is klaar voor een alweer schitterend interclub-seizoen.  Ikzelf heb, laat ons zeggen, mijn krachten gespaard voor tegen de komende interclub. (Johan DB)