Izscha

Izegemse Schaakkring
Tornooiverslagen jeugdspelers

Op deze pagina vertellen we de resultaten en verhalen van jeugdspelers van de Izscha-jeugdwerking, die deelnamen aan externe (jeugd)tornooien.

Wie aan een tornooi heeft deelgenomen, wordt van harte uitgenodigd een verslagje te bezorgen aan de lesgevers of per mail te sturen naar lieselot.deleersnyder@telfort.nl. Ook foto's zijn steeds van harte welkom.

 

Tornooien 2023-2024

 

Intern jeugdcriterium, jeugdlessen 2023-2024

De resultaten van ons interne criterium, maar hier al even vermelding van de winnaars per stap:

1 : Noémie

1+ : Luïz

2 : Izzy+LeonV

2+ : Matthia

3 : Foppe

3+ : Matteo (ook winnaar overall)

4 : KobeE

5 : Thibeau

 

 

 

 

Jeugdtornooi Aalter, woensdag 1 mei

Vier Izscha-jeugdspelers maken een goede beurt!

 

Izzy scoorde stevig 5/9 in de al opmerkelijk sterke reeks van de -8 jarigen.  Izzy ziet veel, gebruikt goed zijn tijd, en met nog wat snellere ontwikkeling in de opening is er zeker nog een sprong vooruit te maken.  Matthia, eerste jaar bij de grote reeks -12, met meer dan 50 deelnemers, behaalde keurig 3/7, en was daar terecht best tevreden mee. Door soms te snel te spelen glipt er nog wel een keer een goede stelling weg, dus hier is aan te werken.  KobeN vertoefde de hele tijd bij de eerste 10 borden in deze -12-reeks en kon deze keer zijn laatste partij winnen met een puike 4,5 op 7 als eindscore, goed voor een gedeelde 9e plaats.  KobeE werd de held van de dag met een 3e plaats en een geldprijs in de reeks -16.  Hij verloor de eerste partij, maar scoorde dan een rijtje van 5 op 5.  In de laatste ronde streed hij voor de titel op bord 1, maar hier moest hij de duimen leggen.  Met 5/7 werd hij gedeeld 2e, door weerstandspunten 3e.  Hij verloor enkel tegen 1 en 2 (als 15e geklasseerde speler in deze reeks).

 

Alle uitslagen en eindstanden : zie https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/Swar/SwarResults.php

 

Debutantentornooi, 27 april, Izegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein maar fijn, met 33 deelnemers, voor velen voor ’t eerst op een schaaktornooi, met strakke reglementen, klokken, en .. natuurlijk winnaars en prijzen.

 

In het tornooi stap 1 eindigden 4 spelers met 4/5, onder wie Yathan en Luïz.  Op basis van de scheidingspunten ging de trofee naar Michiel Van Reusel (Waregem).

 

Tornooi stap 2 werd gewonnen door Oscar Verscheure (Waregem) met 5/5, die vorig jaar ook al het stap-1-tornooi won.  Izzy streed in de laatste ronde tegen hem voor de tornooiwinst, maar moest tevreden zijn met de 2e plaats.

 

Proficiat ook alle andere Izscha-jeugdspelers, die met volle inzet de schaakstukken in de strijd stuurden.

 

Nogmaals hartelijk dank ook aan de vele medewerkers!  Jeugdspelers Emiel en Matteo konden niet meedoen (stap 3!), maar maakten zich nuttig in de bar en verlichtten aanzienlijk de taak van Saskia, Herlinde, Andy.  Wouter en Maarten stonden Dries en mij bij bij het tornooi zelf.

 

Eindstanden, zie bijlage.

 

Nog deze observaties van Wouter, eerste-keer scheidsrechter bij het debutantentornooi : 

 

Ik heb geleerd dat je je niet met de spelletjes mag bezighouden en goed moet uitkijken als er geen vragen zijn van de spelers, dus overzicht bewaren. Soms kwam er een ouder zeggen dat zijn zoon of dochter schaak stond of gegeven had en dat ze doorspeelden, maar het zijn inderdaad de spelers zelf die eruit moeten geraken. 

Mijn eerste vraag was van Ilano, waarvan de tegenpartij een onregelmatige zet gedaan had. De koning van Ilano's tegenstander stond schaak en die speler had zijn dame aangeraakt waarmee hij de schaak kon wegwerken, maar hij was ze de zet daarna direct kwijt. Toen ik erbij geroepen was, zei ik gewoon dat ze eerst de schaak weg moesten werken, maar het was Ilano die er me op wees dat het wel degelijk met de dame diende te gebeuren. Ik denk dat ik nog een beetje te weinig gefocust was. Daarna denk en hoop ik dat het beter ging. Maar in ieder geval goed en correct gezien van Ilano.

Grappig was het toen er enen plots dringend pipi moest doen, terwijl hij bijna klaar was met de wedstrijd. Maar na de sanitaire boodschap was het een paar zetten erna wel degelijk mat.

Ook heb ik eens gezien en dan ook gezegd toen de 2 spelers ervan overtuigd was dat het mat was, dat hij nog een stuk had om de schaak te blokkeren. Maar van Maarten heb ik dan opgestoken dat als de beide spelers overeenkomen, dat dit dan ook de uitkomst is. Nu, het heeft niet veel invloed gehad op het resultaat want 2 zetten later was het dan toch definitief mat.

Er was bij mijn weten 2 keer een pat met dezelfde speler, terwijl hij overduidelijk gewonnen stond. Dit is natuurlijk een gevaar als je alle stukken van de tegenstander opkuist en plots tot de vaststelling komt dat het enige overgebleven stuk nergens meer naartoe kan zonder zichzelf schaak te zetten. Volgende keer beter.

En een mooie herdersmatvariatie gezien van Izzy. Ik zag dat zijn toren gevorkt stond en toen de tegenstreven hem pakte dacht ik dat het er slecht uitzag, maar Izzy had dit mooi onder controle en zette de volgende zet zonder verpinken mat. Altijd een plezier om zoiets mee te maken.

 

Dit was inderdaad toch een intense maar ook aangename namiddag. Vele blije gezichten gezien en daar doen we het voor meen ik.

 

Vlaams Jeugdkampioenschap, 15-16-17 februari, Mechelen

Met 6 spelers trokken we naar het verre Mechelen om ons te meten met de crème de la crème van de Vlaamse jeugdschakers.

Het werd al snel duidelijk dat deze 6 spelers hun plaatsje verdiend hadden, want de punten druppelden 1 voor 1 binnen.

 

Na 3 dagen schaken was het resultaat over de volledige lijn positief.

Bij de -12, verdedigde Kobe Neirynck (of in het Mechels – Nierynck) de kleuren van Izscha. Halfweg het tornooi kwam Kobe op dreef en scoorde een mooie 4,5 op 9. Een mooie prestatie in een zwaar bezet tornooi.

Bij de -14, was Lucas Stragier de speler van dienst. Een goeie eerste en laatste dag, afgewisseld met een off-day tussendoor, leverde een 4 op 9 op. 2 overwinningen en 4 remises. Top resultaat.

Bij de -16 hadden we 3 vertegenwoordigers. Thibeau Strynckx (Tibeau Strinkx in het Mechels), Kobe Esprit (Espirit voor de Mechelaars) en Matteo Deschepper. Met heel wat 1600, 1700 en 1800 elo spelers een zwaar bezette groep.

Kobe begon de eerste dag goed tegen sterke tegenstanders, maar daarna wogen de verre verplaatsingen en gebrek aan slaap door. Na 2,5 op 4 eindigde het tornooi met 2,5 op 9. Hopelijk is het volgend jaar in Gent, dat zou al heel wat beter moeten zijn.

Matteo haalde iedere dag zijn puntje binnen en na het onderlinge duel tegen Kobe in de laatste ronde, werd een mooie 3,5 op 9 behaald.

Thibeau was de primus met 5 op 9 met 3 overwinningen en 4 remises. Enkel de eerste en laatste partij gingen verloren. In dit sterke tornooi een topresultaat.

Op de laatste dag kwam Izzy Vandenbussche er nog bij in de -8. Izzy speelde een heel sterk tornooi en speelde in de laatste partij op het eerste bord voor een plaatsje in de top 3. Uiteindelijk haalde Izzy 4,5 op 7, en werd 5de in het klassement. Enkel tegen de top 2 werd verloren, wat nog maar eens zijn sterke tornooi aantoont. Een spelertje met heel wat toekomst potentieel.

 

Dit smaakt naar meer en hopelijk kunnen we dit volgend jaar evenaren met een nog grotere groep spelers.

Top, top, top! (Dries)

 

Jeugdtornooi Brugge, 27+28 december 2023

Bij de -14 lieten Thibeau (4,5/7) en KobeE (4/7) naar gewoonte uitstekende scores optekenen.  MatteoD kon zich dit keer tot zijn grote heugnis met 4,5 naast hen nestelen.

KobeN en Lander waren niet helemaal tevreden over hun prestatie, maar haalden niettemin een keurige 3/7 na een stevig parcours.  Ten getuige : zij stonden als bovenste spelers met 3, op basis van de weerstandspunten.

Zelf deed ik ook nog een keer mee, en haalde bij de open -20 eveneens 3/7, laat ik dat ook maar keurig noemen.

 

Alle resultaten, eindstanden, en ook eindstanden van het criterium 2023, zie via

https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

Thibeau was beste Izegemnaar in het regelmatigheidscriterium met een 9e plaats bij de -14.

 

Jeugdtornooi Waregem, 23 december 2023

Grote Izegemse deelname aan het ‘t Peerd van Waregem’, het naar ik vernam kleine maar fijne jeugdtornooi van de club van Waregem.  Izscha verzamelde een heleboel mooie ereplaatsen, alle uitslagen en eindstanden via

https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/Swar/SwarResults.php

 

 

 

 

 

 

Clubfeest Izscha, zaterdag 25 november 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het jaarlijkse clubfeest startte opnieuw met een tornooi voor de jeugdspelers. 4 rondes bepaalden wie zich de komende maanden de kampioen van elk stapje mag noemen.

 

Zoals traditioneel elk tornooi werd de eerste ronde aan een recordtempo afgewerkt omdat iedereen de klok als grootste vijand zag, maar vanaf ronde 2 steeg het niveau van de partijen zienderogen. Sommige spelers groeiden boven zichzelf uit en andere hadden wat pech met de loting.

 

Het verschil was soms klein, en de scheidingspunten moesten soms de winnaar aanduiden. Uiteindelijk mochten volgende spelers een trofee in de lucht steken :

Stap 1 : Enora Deschepper

Stap 1+ : Luïz Deschepper

Stap 2 : Leon Vandemaele

Stap 2+ : Mattia Steurbaut

Stap 3 : Léon Aras

Stap 3+ : Lucas Stragier

Stap 4-5 : Thymen Lecluyse

 

Aan alle kampioenen proficiat, en aan alle andere deelnemers, ook proficiat, volgende keer beter en vergeet nooit : oefening baart kunst. En bij schaken geldt nog altijd, GRAAG schaken brengt je hogerop.

 

Het clubfeest was ook dit jaar een groot succes voor groot en klein. De kinderen waren de hele dag gepassioneerd door het schaken. Niet alleen tijdens het tornooi, maar de hele avond werd er enthousiast geschaakt en verschillende varianten uitgeprobeerd. Alleen maar lachende gezichten.

Ook voor de volwassenen was er animo voorzien met een goed glas wijn bij de receptie, uitreiking van de trofeeën voor de clubkampioenen, een gezellige maaltijd en een korte maar leuke schaakquiz.

 

Ik zou iedereen willen bedanken voor de hulp bij de voorbereiding, de avond zelf en de dag nadien bij de opkuis. Bedankt voor de organisatie van het feest, het leveren van borden en bestek, het versieren van de zaal, het leveren van taarten, de afwas na het eten en het inspringen waar nodig. Een club kan niet overleven zonder de hulp van ouders en vrijwilligers. Hartelijk dank en volgend jaar proberen we het nog spectaculairder te maken, want dan bestaat de club 50 jaar.

 

Een club waar iedereen bijhoort en we van een hobby een passie maken.

(Dries)

 

 

JEUGDTORNOOI ZOTTEGEM, zondag 12 november 2023

Uiteindelijk 10 Izscha-deelnemers aan het jeugdtornooi van Zottegem.  Negen jeugdleden en één iets minder jeugdig lid.

 

Bij de -12 raakte KobeN halfweg het tornooi knap bovenaan de rangschikking met 3 op 4.  Geduchte tegenstanders en stevige partijen volgden, maar helaas net zonder punten. De laatste ronde was de veer er wat uit na een hele dag goed en intens schaken.  Lander raakte pas gaandeweg het tornooi op dreef en bewees andermaal heel aardig te kunnen combineren, hetzij tot stukwinst, hetzij met mataanval.  Met 4/7 eindigde hij als hoogste Izschaspeler in de reeks.  Ilano had een wat wisselende focus en totaliseerde 2 punten.  Eén van zijn winstpartijen was (met wit) dit mini-miniatuurtje, waarin hij bewees de les over het herdertjesmat niet te zijn vergeten :

1 e4 e5

2 Lc4 Pc6

3 Df3 Pa6

4 d3 Pd4

5 Dh5 Pxc2+

6 Kd1 Pxa1

7 Lxh6 gxh6

8 Dxf7 mat

 

Zes Izscha-spelers bij de uiteraard al sterke reeks -14.  Foppe, nog zonder veel tornooi-ervaring, scoorde netjes 2 punten. Bouwde goede stellingen waar soms nog eens iets uit wegglipte. Lucas had zijn dagje niet en kon een paar keer duidelijk materieel voordeel niet verzilveren.  2,5 en er zat duidelijk meer in mits betere afwerking.  Voor Arno was het zijn allereerste tornooi (zelfs .. voor ’t eerst met de klok!).  Begrijpelijk even wennen in de voormiddag.  Maar 3 op 7 is een bijzonder eindresultaat voor een 1e tornooi.  Driemaal veroverde hij de dame van de tegenstander, soms door een blunder van die tegenstander, maar ook een keer door een mooie opsluitzet.  De materiële voorsprong maakte hij vervolgens keurig af.

Matteo behaalde ook 3 op 7 en hij werd een paar keer beloond voor zijn aanvalslust bij moeilijke stelling of materiële achterstand.  Thibeau en KobeE eindigden samen met 5/7 op een uitstekende gedeelde 4e plaats.  Hun onderlinge nogal vrolijke partij (ronde 3) werd remise.  Beiden mochten na afloop naast hun naturaprijs ook een geldprijs in ontvangst nemen : 10€! (= 1€ meer dan het inschrijvingsgeld).

 

Dries (ook uit onze jeugdwerking!) trad aan in de zware open A-reeks.  Met een zege in de laatste ronde kwam hij uit op een min of meer fatsoenlijke 2,5/7.  De commentaar bij enkele van zijn partijen kan dezelfde zijn als bij zoon Lucas.  Soms betere stellingen, maar geen succes in de afwerking.

 

Alle resultaten en standen via https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage

 

West-Vlaams Jeugdkampioenschap - Kasteel Wallemote in Izegem (30/09-01/10/2023)

Izzy West-Vlaams jeugdkampioen (-8)

 

We kunnen opnieuw van een geslaagd tornooi spreken.  Met een groei van het aantal deelnemers tot dit jaar 87.  En met Izegem andermaal als best vertegenwoordigde club : 19 jonge Izegemse schakers.

 

Aan al deze 19 : Emiel, Thibeau, Foppe, Daan, Henri, Matteo, Ilano, Luïz, KobeE, Xander, Thymen, Matthia, Constantijn, Lander, KobeN, Lucas, Izzy, LeonV, Borg,

Bedankt en proficiat om deel te nemen, ieder met zijn eigen kunnen en ambitie.  Maar zeker alweer heel boeiend en leerzaam voor allen.

 

We vermelden graag dat een vijftal Izscha-leden tot het laatst streden voor de kampioenstitel in hun leeftijd.  Maar de meesten konden in de laatste ronde jammer net niet doorzetten.  Alleen Izzy haalde de West-Vlaamse titel en trofee binnen, bij de jongsten (°2016 en jonger).  Naast Izzy konden ook deze leden een plaatsje verwerven voor het Vlaams kampioenschap, later dit seizoen : KobeN (-12), Lander en Lucas (-14), Thibeau en Thymen (-16), Daan (-20).

 

Een groot dankjewel verdienen zeker de vele medewerkers in de bar, soms ter plaatse gesteund door heel jonge leden, vanuit de verte door soepleveranciers.

 

Alle resultaten, eindstanden, info en foto’s via

https://www.schaakligawestvlaanderen.be/index.php/w-vl-jeugdkampioenschap/2024/uitslagen